Az energetikai tanúsítás szabályozása

Vonatkozó jogszabályok

A tanúsítványt elfogadják-e a hatóságok?

Igen, a kiállított tanúsítvány hitelesítve van és elfogadja minden hivatalos szerv (földhivatal, ügyvéd, bank, stb). Minden esetben a hatályos kormányrendeletnek megfelelő, Országos Építésügyi Nyilvántartásba feltöltött, egyedi azonosító kóddal ellátott minőségtanúsítványt állítunk ki.

Tartalma

A tanúsítványnak tartalmaznia kell a HET számmal ellátott összefoglaló részt, és az alátámasztó számítási munkarészt a rendelet szerinti műszaki adatokkal. Megtalálható benne a megbízó neve és címe, a vizsgált építmény címe és helyrajzi száma, a tanúsító neve és jogosultsági száma. Az utolsó fejezet a felújítási javaslat, amelyben olyan, egyszerűen megvalósítható intézkedéseket sorol fel a tanúsító, amelyekkel költséghatékony módon csökkenthető az építmény energiafelhasználása.

Hiteles energiatanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány készítését csak Magyar Mérnöki vagy Építész Kamara névjegyzékében szereplő, jogosultsággal rendelkező mérnökök végezhetik.  A hitelesítés az OÉNY rendszere segítségével történik, minden tanúsítvány egyedi azonosító sorszámot kap, amelyet az adásvételi/bérleti szerződésben fel kell tüntetni.

Adásvételi szerződésben

Ingatlan tulajdon-átruházása vagy bérbeadása tárgyában készült szerződés tartalmazza

 Használatbavételi engedélyhez

A jogszabály szerint új épület építése esetén, a használatbavételi tudomásulvételéhez a tulajdonosnak el kell készíttetnie az energiatanúsítványt. Ezeket a munkákat az építészeti tervek alapján készítjük, de helyszíni szemlét is végzünk. Az építési hatóság már az engedély-kérelem beadásához megköveteli a minősítést. Várjuk ajánlatkérését a munkára!

Minden jog fenntartva © 2014-2022 www.tanusitvany-godollo.hu