Az energetikai besorolás

Az épület minőségi osztálya

A rendelet jelenleg 12 minőségi kategóriát határoz meg. A "BB" kategória jelenti a szigorított követelményeknek megfelelő szintet, ennél rosszabb besorolású épület 2020-tól már nem lesz építhető.

A besorolási osztályok

Az energetikai tanúsítvány célja

2008. június végén jelent meg a 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet, az Európai Unió klímastratégiájának megfelelő tartalommal és céllal. Az energetikai tanúsítvány informatív szerepet kíván betölteni az ingatlanok adásvétele során, célja, hogy javítsa a lakosság energiatudatosságát, az épületek energiahatékonyságát, és hozzájáruljon a háztartások energiafelhasználásának csökkentéséhez. Lényeges változás 2013. január 9-től, hogy az energiatanúsítványt a tanúsító cégnek hitelesíttetnie kell az Országos Építésügyi nyilvántartás segítségével, ahol egyedi azonosító kódot kap minden minősítés.

Helyszíni felmérés

A helyszínen fel kell mérnünk az ingatlan pontos alapterületét, a lehűlő felületeit, a nyílászárókat, azok tájolását, valamint az épületgépészeti (fűtési) rendszereket. A szemle körülbelül 30-60 percet vesz igénybe az épület bonyolultságától függően.

Hőkamerás vizsgálat

A szemle során nem végzünk hőkamerás felmérést, mivel erre csak korlátozott körülmények között van lehetőség. A számítások e nélkül is teljes körűen elkészíthetők. A termográfiás fényképezést általában hibafeltárásra alkalmazzák, elvégzése csak a téli hónapokban lehetséges, megfelelően fűtött épület esetén.

 Érvényességi ideje

A tanúsítvány érvényességi ideje 10 év, ha nem történik az épületen olyan változtatás, ami a számítás során figyelembe vett szerkezetet érint (pl. nyílászáró csere, gépészeti korszerűsítés, hőszigetelés stb.), és a rendeleti minősítési skála sem szigorodik. Ha az ingatlan rendelkezik érvényes minőségtanúsítvánnyal, eladás esetén nem szükséges új minősítést végeztetni.

Minden jog fenntartva © 2014-2022 www.tanusitvany-godollo.hu